Kommunal regeletterlevelse – Illusjoner og realiteter på personvernområdet - Tommy Tranvik (Tidsskrift for Samfunnsforskning, 2012)
Det er gjennomført relativt få studier av hvordan kommunene forholder seg til rettsregler og statlige tilsyn. Hensikten med artikkelen er derfor (a) å belyse hvordan kommunene reagerer på nye rettskrav og «trusler om tilsyn» og (b) å vise at den rettslige styringen ikke bare beror på innholdet i reglene og måten de håndheves på. Med utgangspunkt i studier av hvordan 19 kommuner praktiserer bestemmelsene om informasjonssikkerhet i personopplysningsloven og personopplysningsforskriften, argumenteres det for at kommunal regelpraksis på dette området kan forstås i lys av det som betegnes som en etterlevelsesillusjon. Illusjonen innebærer at dokumentasjonskravene i lovverket fører til at kommunene gir inntrykk av å være mer lojale og kompetente regelbrukere enn hva de i realiteten er. Dette skyldes at kommunenes ønske om å gjøre som regelverket krever, støter mot interne beskrankninger som hindrer at dette ønsket oppfylles.