Licenční základy frančízové smlouvy - Ivo Telec (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2004)
Ve svém příspěvku vycházím z předpokladu, že základem neboli příznačným obsahovým prvkem frančízové smlouvy je licenční ujednání, které se týká využívání cizího duševního vlastnictví. Bez něho, ať je jeho ideálním předmětem cokoli, třeba "jen" kuchyňské a prodejní know how, by sama frančíza nemohla plnit svůj hospodářský účel a byla by bez podstatného hospodářského i právního významu. Důraz na licenční podstatu frančízové smlouvy - ovšem ozvláštněné též ujednáním příznačným pro smlouvu o dílo či o obchodním zastoupení nebo o nájmu - představuje hospodářský význam duševního vlastnictví; a to nikoli jen průmyslového vlastnictví, o které se tu ale zpravidla jedná nejvíce.