Govor otoka Suska - Mate Hraste; Josip Hamm; Petar Guberina (Hrvatski Dijalektološki Zbornik, 1956)
Godine 1953. predložili su Petom odjelu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti profesori Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Dr. Mate Hraste, Dr. Josip Hamm i Dr. Petar Guberina, da jedna dijalektološka ekipa prouči susački govor. Do toga časa nitko nije objavio iscrpniji prikaz o susačkom govoru, a i inače je predodžba o Stisku bila vrlo blijeda, da ne kažemo iskrivljena. Jugoslavenska akademija prihvatila je prijedlog dra. M. Hraste, dru. J. Hamrna i dra. P. Guberine i uputila njih na Sušak. Tako je stvorena dijalektološka ekipa za Sušak, koja je na svom prvom putovanju ponijela sa sobom magnetofon i snimila na magnetofonske vrpce veći broj tekstova. Radiostanica Zagreb uputila je s ekipom tehničara Vilka Tereka. Već nakon prvog boravka na Susku članovi ekipe u svom izvještaju istakli su, da susački govor ima mnogo zanimljivih crta. Istovremeno su nastojali da pokažu (i u izvještajima i u svojim štampanim člancima i predavanjima preko radija), da bi bilo vrlo korisno za nauku i za nacionalnu kulturu proučiti Sušak sa svih stanovišta. Članovi ekipe bili su vrlo lijepo primani od Suščana, koji su osjetili da im dijalektološka ekipa prilazi s naučnim interesom i velikom ljubavi prema njima. Ovaj rad o susačkom govoru predstavlja plod zajedničkog istraživanju dra. Mate Hraste, dra. Josipa Hamrna i dra. Petra Guberine. Razumljivo je, da je u kasnijim stadijima došlo do podjele rada, te je na ovaj način izvršena prva i osnovna redakcija pojedinih dijelova: Dr. Mate Hraste: Morfologija. Dr. Josip Hamm: Historijski dio, fonetika, rječnik. Dr. Petar Guberina: Struktura susačkog govora, sintaksa, stilistika. 11. Dio, to jest »Zaleđe Suska danas« (Današnji lošinjski govor) obradio je dr. Josip Hamm.