Evoluţia sindromului colestatic în hepatitele cornice de etiologie virală HBVși HCV - Rodica Nebunelea-Andrabura; Ludmila Condratchi (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2019)
Unul dintre sindroamele de bază a hepatitelor de etiologie virală HBV și HCV este colestaza. Colestaza se defineşte ca un ansamblu de manifestări clinice, biochimice şi histologice provocate de diminuarea sau oprirea fluxului biliar sau de o anomalie în formarea bilei. Acest sindrom este determinat preponderent ca un sindrom de laborator, având puține manifestări clinice.