Dirençli migren tedavisi sonrası gelişen propofol bağımlılığı - Senem ERTUĞRUL MUT; İpek SÖNMEZ; Ali BOZKURT (Cukurova Medical Journal, 2018)
Propofol hızlı sedatif etki gösteren oldukça potent  intravenöz uygulanan anestetik bir ajandır. Son zamanlarda refrakter başağrılarında bir tedavi seçeneği olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu vakada 38 yaşında bayan hastada refrakter başağrıları nedeniyle propofol tedavisi uyganmış ve propofole karşı bağımlılık gelişmiştir. Propofol tedavisinin kesilmesi ile hastada çok şiddetli çekilme belirtileri gözlenmiş ve tedavi başlanmıştır.Son yıllarda propofolün bağımlılık yapıcı etkisi, kötüye kullanım potansiyeli ve sonuç olarak intihar girişimi olan vakalarla sık karşılaşılmaktadır. Refrakter başağrılarında intravenöz propofol tedavisi oldukça etkili olmakla beraber bağımlılık yapıcı etkisi ve kötüye kullanımı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.