Hemşirelerin ölüm kaygıları, üst bilişsel süreçleri ve zihin kuramları - Müberrra KULU; Filiz ÖZSOY (Cukurova Medical Journal, 2018)
Amaç: Çalışmamızda mesleklerinin gereği hastalarla çok fazla zaman geçiren ve ölüm gerçeği ile iç içe yaşayan yoğun bakım hemşirelerinin ölüm kaygıları, zihin kuramları ve üst bilişsel süreçlerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tokat Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesi (YBÜ) ve Tokat Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde hemşire/sağlık memuru olarak çalışan ve kontrol grubu olarak da sağlık çalışanı olmayan kişiler çalışmaya alındı. Tüm katılımcılara; klinik veri değerlendirme formu, Templer Ölüm Kaygısı Ölçeği (TÖKÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Gözlerden Zihin Okuma Ölçeği (GZO) ve Üstbiliş-30 (ÜBÖ-30) ölçeği formları uygulandı. Bulgular: Çalışmaya YBÜ’de çalışan 55 ve psikiyatri servislerinde çalışan 51 hemşire/sağlık memuru ve sağlık çalışanı olmayan 45 kişi dahil edildi. Gruplar arasında sosyodemografik olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Ölçekler arası ilişkiye bakıldığında ise; TÖKÖ, BDÖ ve BAÖ puanları açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık yoktu. ÜBÖ-30 için ise sadece düşünceleri kontrol ihtiyacı alt boyutunda psikiyatri servis çalışanlarının puanları sağlık çalışanı olmayan katılımcılardan istatistiksel olarak yüksekti. GZO testi için ise; hemşirelerin performansları sağlık çalışanı olmayan gruptan iyiydi. Sonuç: Hem YBÜ hem de psikiyatri klinik hemşirelerinin ölüm kaygıları arasında farklılık olmadığı ve hemşirelerin bazı parametrelerde farklı bir zihin kuramı işleyişine sahip olduğu görüldü.