Vrtača: simbolična in problematična kraška oblika - Ugo Sauro (Dela, 2003)
Prof. Ivan Gams je s svojim raziskovalnim delom pomembno prispeval tudi k preučevanju vrtač. Raziskoval je, kako se začnejo vrtače razvijati, sprva kot na površju nevidne oblike. Najbolj običajne vrtače so rezultat "pospešene korozije" topne kamnine v osrednjih delih kotanj. S preučevanjem vrtač lahko razločimo njihove številne tipe, ki so rezultat zelo različnih genetskih mehanizmov. Na osnovi značilnosti vrtač na sedmih erozijskih terasah na planoti Montello v italijanskih Alpah lahko izdelamo preliminarni model razvoja teh oblik. Na klasičnem Krasu lahko zlahka prepoznamo, kako lahko različne subpopulacije vrtač obstajajo druga ob drugi, kar je posledica menjavanja za njihov nastanek ugodnih in neugodnih klimatskih obdobij.