Pediatrik Hastalarda Manyetik Rezonans Ürografi İle İntravenöz Piyelografinin Etkinliğinin Karşılaştırılması - Gökhan Polat; Berhan Pirimoğlu (Genel Tıp Dergisi, 2018)
Amaç: İntravenözpiyelografi İVP böbrek fonksiyonlarını ve anatomik özelliklerini gösteren bir yöntemdir. Fakat iyonizan radyasyon içermesi nedeniylepediatrik yaş grubunda kullanılması uygun değildir. Bu nedenle son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan manyetik rezonansürografi MRÜ ile üriner patolojiler değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Bizde çalışmamızda MRÜ’ninüriner sistem dilatasyonlarını göstermekte İVP ile arasındaki farkları incelemeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada 40 pediatrik yaş grubundaki hastanın İVP ve MRÜ tetkikleri incelendi.Tetkikler arasındaki pelvikalisiyel sistem dilatasyon dereceleri karşılaştırıldı. Bulgular: MRÜ ile İVP arasında pelvikalisiyel sistem dilatasyon derecelerini saptama konusunda anlamlı farklılık izlenmedi P