WDRAŻANIE SYSTEMU ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ W BUDOWANIU PRZEWAGI KONKURENCYJNEJ PODMIOTÓW ŚWIADCZĄCYCH DZIAŁALNOŚĆ LECZNICZĄ - Aleksandra Czerw; Urszula Religioni (Ekonomia i Prawo, 2013)
Rosnące wymogi pacjentów w stosunku do poziomu jakości świadczonych im usług zdrowotnych, a także istniejąca na rynku konkurencja, zmuszają podmioty lecznicze do ciągłego doskonalenia procesów. W tym celu placówki medyczne powołują specjalistów odpowiedzialnych za planowanie i rozwój strategii polityki jakościowej, która ma na celu utrzymanie bądź uzyskanie aktualnie obowiązujących na rynku standardów. Celem artykułu jest ukazanie roli systemu zarządzania jakością w funkcjonowaniu podmiotów wykonujących działalność leczniczą. W realizacji powyższego celu autorzy scharakteryzowali normę ISO, będącą podstawą tworzenia systemów zarządzania jakością, zaprezentowali etapy wdrażania systemu zarządzania jakością w podmiotach leczniczych oraz  wskazali korzyści, jakie wiążą się z wprowadzeniem w placówkach medycznych idei zarządzania przez jakość.