Nikel Esaslı Waspaloy Süper Alaşımının Seramik Takımlarla Frezelenmesinde Kesme Kuvvetinin Taguchi Metodu ile Optimizasyonu - Çağrı Vakkas Yıldırım; Turgay Kıvak; Fehmi Erzincanlı (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2017)
Bu çalışmada, nikelesaslı Waspaloy süper alaşımının frezelenmesi esnasında işleme parametrelerininkesme kuvveti üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deneyler esnasında işlemeparametresi olarak, üç farklı seramik uç (alümina takviyeli, whiskerstakviyeli, sialon takviyeli), üç farklı soğutma-yağlama yöntemi (kuru,geleneksel, minimum miktarda yağlama), üç farklı kesme hızı (500, 600, 700m/dak), üç farklı ilerleme (0.02, 0.04, 0.06 mm/dev) ve sabit kesme derinliği(0.5 mm) seçilmiştir. Deney sonuçlarının analizi ile birlikte en iyi kesmekuvveti değerin sialon takviyeli seramik uçla, minimum miktarda yağlama (MMY)sistemi kullanılarak 600 m/dak kesme hızı ve 0.02 mm/dev ilerleme hızında çıktığıgörülmüştür. Deneylerle elde edilen kesme kuvveti değerleri için varyansanalizi (ANOVA) yapılmış ve işleme parametrelerinin kesme kuvveti üzerindekietkisi araştırılmıştır. Ayrıca, bağımlı değişkenler ile bağımsız değişkenlerarasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla regresyon analizi uygulanmıştır. Varyans analizi sonuçlarına göre, kesmekuvveti üzerinde en etkili parametrenin %60,9 katkı oranı ile soğutma-yağlamayöntemi olduğu görülmüştür.