اثر تحریم بر تجارت ایران و شرکای عمدة تجاری و پیش‌بینی روند تجارت در صنعت ورزش - محمدرسول خدادادی; مهدی شیرافکن; مریم فریدفتحی; سارا معصوم زاده (مطالعات مدیریت ورزشی, 2019)
صادرات و واردات ابزاری مهم برای کشورهای درحال‌توسعه به‌شمار می‌روند تا از این طریق درآمدهای ارزی کسب کنند. هدف اصلی این مقاله، بررسی اثر تحریم‌های اقتصادی بر تجارت دوجانبة ایران با شرکای عمدة تجاری در این صنعت شامل کشورهای چین، ترکیه، فنلاند، عربستان، ژاپن، فرانسه، آذربایجان، روسیه، قزاقستان و قرقیزستان بود و همچنین، بررسی وضعیت اقتصاد ایران در دوران پساتحریم بود. برای بررسی از مدل جاذبه و داده‌های ترکیبی استفاده شد. دادهها براساس اطلاعات بازة زمانی سال‌های 1371 تا 1391 بودند و از گمرک ایران و بانک جهانی گرفته شدند. برایتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار استاتا نسخه 12 استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد کهتولید ناخالص داخلی، متغیرهای مجازی تحریم‌های ضعیف دورة قبل و فعلی و تحریم قوی دورة قبل اثر مثبت بر تراز تجاری داشته‌اند. متغیر جمعیت، نرخ ارز، مسافت و متغیر مجازی تحریم قوی دورة فعلی اثر منفی بر سهم تجارت ایران با شرکای عمدة تجاری داشتند. همچنین، بررسی روند تغییرات سهم تجارت کالا‌های ورزشی ایران با شرکای تجاری‌اش با استفاده از روش ای- گارچ نشان داد که تحریم‌های ضعیف تأثیر بیشتری بر روند تغییرات این سهم داشتند و این تغییرات نامتقارن هستند. به‌عبارتی، تحریم‌های قوی دورة فعلی اثر منفی بر سهم تجارت شرکا داشته‌اند و تحریم‌های ضعیف تأثیر بیشتری بر پیش‌بینی نوسان‌های تجارتی در صنعت موردمطالعه داشته‌اند.