Giderek Artan Tehlike Kurusıkı Silahlar - Muhammet Mustafa Arslan; Ramazan Karanfil; Ramazan Akcan; Necmi Çekin (Adli Tıp Bülteni, 2007)
Kurusıkı silahlar, namlularında yapılan basit bir işlem ile daha etkin hale getirilebilmekte, ciddi yaralanma ve ölümlere yol açabilmektedir. Bu çalışma ile ülkemizde kullanımı giderek artan kuru sıkı silahların tehlikesine dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Adli Tıp Kurumu Adana Morg İhtisas Dairesi’nin Ocak-Kasım 2006 tarihleri arasmdaki kayıtları incelenerek, kuru sıkı silahla yaralanması sonucu öldüğü bildirilen olgular çalışma kapsamına alındı. Saptanan 5 olgunun erkek olduğu, yaşlarının 25-40 arasında değiştiği, 4’ünün cinayet ve 4 atışın uzak atış mesafesinden yapılmış olduğu tespit edildi. Bildirilen olgularda ve yaptığımız çalışmada; kuru sıkı bilyelerinin, uzak atış mesafesinde de öldürücü lezyonlar oluşturdukları ve çok nadiren vücudu terk ettikleri saptanmıştır. Diğer dikkat çeken bir nokta; bu silahların yiv-set özelliklerini taşımadıklarından dolayı balistik değerlerinin kısıtlı olduğu ve bu nedenle faili meçhul kalacak cinayetlerin artmasına neden olacağı endişesidir. Sonuç olarak; bu tür silahların satılması, bulundurulması ve kullanılmasına yönelik kararların alınması il valilikleri tarafından değil, tüm ülkenin bir sorunu kabul edilerek yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği kanaatindeyiz.