Mechanizmy mocowe – definicja, klasyfikacja i przyszłość rynku dwutowarowego w Unii Europejskiej - Grzegorz Pizoń (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2018)
Celem artykułu jest próba określenia granic pojęcia „mechanizmu mocowego”, przedstawienie klasyfikacji mechanizmów występujących w państwach członkowskich UE oraz udzielenia odpowiedzi na pytanie o przyszłość rynku dwutowarowego w świetle najnowszych kierunków rozwoju prawodawstwa. Dodatkowym celem jest weryfikacja tezy dotyczącej możliwości świadczenia usług obejmujących udostępnianie mocy dyspozycyjnej na warunkach niepowiązanych z udzielaniem pomocy publicznej.