INFLUENȚA LUPOAIEI ASUPRA CREȘTERII ȘI DEZVOLTĂRII FLORII-SOARELUI ÎN CONDIȚII CONTROLATE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2022)
Prezentul studiu a vizat evaluarea efectului holoparazitului lupoaia (Orobanche cumana Wallr), cu nivel diferit de agresivitate, asupra parametrilor agromorfologici, acumulării și distribuirii biomasei la planta gazdă Helianthus annuus L. în condiții controlate. Rezultatele obținute au pus în evidență impactul neesențial al parazitului asupra înălțimii și lungimii rădăcinii plantei gazdă și un efect considerabil asupra procesului de acumulare a biomasei, fiind remarcată o diminuare cu cca 20,4-57,1% față de martorul neinfestat. Planta parazit a exercitat un impact mai pronunțat asupra părții aeriene, fiind relevate corelații negative puternice (r = -0,52) dintre intensitatea atacului și masa tulpinii cu frunze a florii-soarelui. S-a constatat că plantele parazite modifică inclusiv modelul de distribuire a biomasei, rizoparazitul influențând în special lăstarii gazdei, ceea ce se confirmă printr-un raport al masei Lăstari : Rădăcină mai scăzut în comparație cu martorul neinfestat. Totodată, au fost puse în evidență corelații puternice (r = -0,54) dintre ponderea biomasei aeriene în biomasa combinată (masa totală a plantei gazdă + masa lăstarilor de lupoaie) și incidența lupoaiei. Cuvinte-cheie: floarea-soarelui, lupoaie, parametri agromorfologici, biomasă, distribuirea biomasei, intensitatea atacului.