TYPOVÉ SCHVÁLENIE AUTONÓMNYCH (SAMOJAZDIACICH) VOZIDIEL - Ľubomír Moravčík (Perner’s Contacts, 2020)
Technológie automatizácie riadenia vozidiel sa neustále vyvíjajú s cieľom efektívnejšieho využívania vozidla. Právne predpisy pre schvaľovanie vozidle musia umožniť túto inováciu a zároveň zabezpečiť bezpečnosť cestnej premávky, kybernetickú bezpečnosť a podobne. Autonómne vozidlá nie sú preto len výzvou pre výrobcov vozidiel, ale aj pre samotné schvaľovacie orgány, ktoré schvaľujú vozidlá na prevádzku v cestnej premávke. Musí byť zaručený vnútorný trh, ktorý podporuje nové technológie a zároveň chráni občanov pred novými rizikami, ktoré predstavujú vozidlá bez vodiča. Nové technológie, ktoré sa nepredpokladajú v súčasných právnych predpisoch sa môžu schváliť na základe výnimky udelenej na základe vnútroštátneho ad hoc posúdenia bezpečnosti. Takýmto spôsobom je možné v súčasnosti schváliť na prevádzku v cestnej premávke autonómne vozidlá úrovne 3 a 4. Práve vozidlá úrovne 3 a 4 sa už testujú a očakáva sa, že budú dostupné.