Mideye fistülize dev splenik arter anevrizmasina bağli masif üst gastrointestinal sistem kanamasi - Akın Aydoğan; Hanefi Bayaroğulları; İbrahim Yetim; Seçkin Akküçük (Sakarya Tıp Dergisi, 2013)
Nadir görülen mideye fistülize olmuş dev splenik arter anevrizmasına bağlı masif üst gastrointestinal sistem kanaması ile başvuran bir olguyu sunmayı istedik. Splenik arter anevrizması olan kadın hasta hastanemize karın ağrısı ve üst gastrointestinal sistem kanaması ile getirildi. Hastada hemorojik şok mevcuttu. Yapılan tüm resusitasyon çabalarına rağmen hasta hayatını kaybetti. Splenik arter anevrizmaları nadir görülmekle birlikte, kadınlarda erkeklere göre 4 kat daha fazla görülen ve iç organ anevrizmaları içerisinde en sık karşılaşılan anevrizmalardır. Splenik arterin tromboze ve dev anevrizmaları ise oldukça ender görülüp, nadiren 3 cm'ye ulaşırlar. Genellikle asemptomatik olsalar da, hayatı tehdit edebilecek yırtılmaları nedeniyle klinik olarak oldukça önemlidirler. Bu hastaların tedavisindeki başarıda, erken tanı, cerrahi ya da diğer girişimsel yöntemler önemlidir.