ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Антон Даценко (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджено концепцію стійкого фінансового забезпечення підприємства, як умови сталого розвитку національної економіки України. Проаналізовано деякі підходи до інтерпретації базового поняття як наукової дефініції, визначено триєдину, інтегративно - структурну модель сталого розвитку, яка включає економічний, соціальний та екологічний аспекти. Наголошується що досягнення цілей сталого розвитку можливе за умови стабільного фінансового забезпечення підприємств. Зазначається, що фінансова стабільність підприємств залежить від системи зовнішніх та внутрішніх факторів, оцінюється в процесі моніторингу основних показників (гнучкості, адаптивності, платоспроможності, прибутковості); виявляється у рівнях (типах). Підкреслюється, що управління сталим фінансовим розвитком підприємств передбачає послідовність виконання запланованих дій та заходів реструктуризації, спрямованих на підвищення його показників, що відповідає глобальним цілям сталого розвитку національної економіки.