فراتحلیل مطالعات دینداری و مسئولیت‎پذیری زیست‌محیطی در جمهوری اسلامی ایران - معصومه باقری; حسن شجاعی; مرضیه شهریاری (Islām va ̒ulūm-i ijtimā̒ī, 2022)
این پژوهش به بررسی مطالعات دینداری با مسئولیت‏پذیری زیست‏محیطی در جمهوری اسلامی ایران با استفاده از رویکرد فراتحلیل می‏پردازد. جامعه آماری پژوهش، شامل پایان‏ ‏نامه‎های کارشناسی ارشد، دکترا و مقالات مرتبط با دینداری و مسئولیت‏پذیری زیست‌محیطی بود که تعداد 17 مطالعه با استفاده از روش نمونه‏گیری غیرتصادفی هدفمند به‌عنوان نمونه وارد فرایند فراتحلیل شدند. ضریب اندازه اثر با به کارگیری نرم افزار CMA2 ارزیابی قرار شد. نتایج نشان داده‏است اندازه اثر مطالعات دینداری با مسئولیت‏پذیری زیست‏محیطی معادل 301/0 به‌دست آمده است که براساس معیار کوهن در حد متوسط تفسیر می‏شود. نتایج پژوهش همچنین نشان داده است که هر چقدر از زمان انقلاب اسلامی ایران می‎‏گذرد میزان رابطه دینداری با مسئولیت‏پذیری زیست‌محیطی در حال افزایش است و این نشان می‏‏دهد که دینداری از مهم‏ترین متغیرهای مرتبط با مسئولیت‏پذیری زیست‏محیطی در جمهوری اسلامی ایران می‏‏باشد، و نشان از اهمیت دینداری در بروز رفتارهای محافظت از محیط زیست در میان افراد جامعه می‏باشد. همچنین نتایج پژوهش نشان داده‏است که دینداری در میان پژوهش‎هایی که مکان انجام آنها شهرستان‎های کشور بوده‏است در قیاس با پژوهش‎هایی که مکان انجام آنها مراکز استان‏ها یا شهر تهران بوده‏است رابطه بیشتری را با مسئولیت‏پذیری زیست‏محیطی نشان داده‏است که نشان می‏دهد که متغیر مکان جغرافیایی انجام پژوهش به‌عنوان متغیر تعدیل‏گر در این رابطه مؤثر می‏باشد.