INCURSIUNI ANALITICE ASUPRA REALIZĂRII ACTELOR DE DISPOZIȚIE ALE DEBITORULUI ÎN PROCEDURA DE EXECUTARE POTRIVIT DREPTULUI ROMÂNESC ȘI CELUI DIN REPUBLICA MOLDOVA - Anatolie BĂNĂRESCU (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2017)
Prezentul studiu constituie o primă încercare de a nuanța, sub aspect comparativ, unele acte de dispoziție ale debitorului realizate în procedura de executare silită a hotărârilor judecătorești în materie civilă care n-au fost cuprinse în câmpul vizual al legiuitorului la reglementarea principiului disponibilității, dar care prin esența lor derivă din varietatea drepturilor puse la îndemâna debitorului la etapa de executare a hotărârilor judecătorești. Modul de exercitare a acestor acte a fost analizat prin prisma prevederilor noului Cod de procedură civilă al României și ale Codului de executare al Republicii Moldova. Apreciind finalitățile juridice ale fiecărui act de dispoziție al debitorului în raport cu reglementările de rigoare, au fost identificate unele obscurități legale ce pot crea în practică diferite dificultăți în realizarea corespunzătoare a activităților execuționale, ceea ce în consecință afectează executarea în termen rezonabil a hotărârilor judecătorești. ANALITICAL INCURSIONS ON THE IMPLEMENTATION OF THE DEBITOR’S ACTS OF DISPOZITION IN THE ENFORCEMENT PROCEDURE ACCORDINC TO THE ROMAIAN LAW AND THE REPUBLIC OF MOLDOVA This survey is a first attempt to underline from a comparative point of view some debtor disposal documents, performed into the procedure of forced execution of judicial judgment in civil matter which were ignored by the lawmaker within the regulation of the principle of availability, but which derive from the rights variety the debtor is entitled when enforcing the judicial judgments. During this subject approach there were identified under the principle of availability the disposal documents of the debtor that can be enforced in the procedure of forced execution, analyzing from a comparative point of view their enforcement, according to provision of the Civil Procedure Code of Romania and the Enforcement Code of the Republicof Moldova. Analyzing the judicial objectives of each disposal document, comparative to regulations in force there were identified some legal obscurities that could cause within practice different difficulties when pursuing the performing activities, and could affect the execution within a reasonable time of judicial judgments.