Навчання учнів початкової школи в системі здоров’язбереження засобами освітньо-рухової методики - Олександра Дмитрівна Дубогай (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2015)
Основні завдання сучасного загальноосвітнього закладу – засвоєння учнями навчальної програми й закріп-лення її на фоні задоволення пізнавальних, естетичних та рухових вимог для загального здоров’язбереження, формування інтелектуально та фізично гармонійно розвинутої особистості. Між тим простежується значне погіршення стану здоров’я дітей молодшого шкільного віку, особливо на етапі початкового навчання в першому–другому класах. Ця обставина спонукає до пошуку нових ефективних дидактичних методик, форм і методів навчання. У статті запропоновано дидактичну модель «навчання в русі» – освітньо-рухову методику навчання учнів молодших класів у системі здоров’язбереження, в основі якої – створення творчого педагогічного процесу. Запропоновану методику вчитель може використовувати, пояснюючи сутність нового на-вчального матеріалу, або, як правило, на завершальній частині уроку, яка характеризується певним зниженням розумової працездатності й низьким рівнем навчальної активності учнів.