بررسی وضعیت مدیریت پسماند بیمارستانی با استفاده از ابزار ارزیابی سریع منحصربه‌فرد (I-RAT). - نجمه بیات; محمود علی محمدی; رامین نبی زاده نودهی; محمدهادی دهقانی; کامیار یغماییان; مسعود بینش برهمند; محمود شمس (Pizhūhish dar Bihdāsht-i Muḥīṭ., 2015)
زمینه‌ و ‌هدف: رشد جمعیت و افزایش نیاز بشر به بهداشت ‌و درمان، سبب گسترش امکانات گوناگون و به دنبال آن، افزایش تولید پسماندهای پزشکی شده است. بنابراین، این مطالعه با به‌ کارگیری ابزارIRAT در سال1393 به‌عنوان بخشی از استراتژیWHO، به بررسی وضعیت مدیریت پسماند بیمارستان شریعتی ‌تهران به دلیل مدیریت ‌ضعیف پسماند پزشکی پرداخته است.   مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی با تکمیل70 پرسش از مسئولان بهداشت محیط و پسماند انجام شد و پس از بازرسی محلی از روش اجرای قوانین مدیریت ‌پسماند، در ابزارIRAT ثبت گردید. همچنین، انواع پسماند تولیدی بخش‌ها به مدت یک ماه توزین و شد   یافته ‌ها: در مدت یک ماه توزین به‌طور میانگین، 68/1911  کیلوگرم پسماند تولید شد که از این مقدار، سرانه پسماند عفونی314/0±91/1، شبه‌خانگی254/0±11/2، شیمیایی/دارویی027/0±1/0 و نوک‌تیز و برنده 032/0±08/0  کیلوگرم/تخت/روز است. طبق نتایج، در حدود 18درصد کیسه‌ها و سفتی باکس بخش‌ها با بیش از ظرفیت ¾ جمع‌آوری و تنها تعداد ۳4 بخش (72درصد)، برچسب‌زنی منظم کیسه‌های پسماند را انجام می‌دادند؛ همچنین، مدیر بیمارستان بودجه‌ای جداگانه یا برنامه‌ریزی‌ای برای پوشش هزینه‌ها در مدیریت پسماند پیش‌بینی نکرده بود.   نتیجه ‌گیری: طبق آنالیزIRAT، نمره نهایی کسب‌شده بیمارستان در شرایط ضعیف بوده (71/50درصد) که شامل 9/75 درصد تفکیک، 9/78 درصد جمع‌آوری، 8/77 درصد انتقال و ذخیره‌سازی و 7/81 درصد تصفیه و دفع است. میزان پسماند عفونی تولیدی نیز (27/47درصد) بیش از مقدار توصیه‌شده توسط سازمان بهداشت جهانی است. بنابراین، آموزش‌های بیشتر و مداوم در زمینه جداسازی و کاهش پسماند در مبدأ تولید، جلوگیری از عفونی و مخاطره‌آمیز شدن همه زائدات به‌منظور کاهش تولید پسماندهای خطرناک و اقدامات قانونی برای الزام مسئولان مراکز بهداشتی- درمانی در اجرای قوانین مدیریت پسماند ضروری به نظر می‌رسد.