Metodološki pristup optimalizaciji poslovanja PIK "Belje” - Ivan Mecanović (Ekonomski Vjesnik, 1990)
Metodologija istraživanja koja na osnovi postavljenih ciljeva i zadataka, optimalizacije nekog poljoprivrednog kombinata, s različitom i složenom privrednom strukturom, od primarne proizvodnje (ratarstvo i stočarstvo), preko prerađivačkih kapaciteta i prodaje u okviru agroproizvodne i prometne strukture, do potpuno neutralnih proizvodnji, koje se historijskim uvjetima pojavljuju u kombinatu, traži da se postavi model, koji može na istim površinama dati: višu proizvodnju koja je bolje usklađena s mogućnostima industrije, odnosno marketinga, uz punu zaposlenost, dakle višu proizvodnost rada, ekonomičnost, rentabilnost i racionalnost proizvodnje. Pri tome se mora postaviti logistička shema, koja daje odgovore na niz pitanja: (1) što s onima, koji ostaju bez posla, (2) što s onim dijelovima, koji se ne uklapaju u osnovnu proizvodnu strukturu kombinata, (3) kako osiguravati potrebne sirovine za preradu, (4) kako razvijati nove proizvode, (5) na kojim osnovama postaviti marketing za te nove (kao i konstantne proizvode), kako osigurati prepoznatljivu marku, kako voditi promociju i si. (6) kako osiguravati sredstva za razvoj, (7) kako zadovoljavati kadrovske potrebe, a sve to u funkciji stvaranja uvjeta, da se kroz određeno vrijeme postavi logistika tako da rezultati budu kvalitetni. Zbog toga je metodologiju potrebno postaviti tako da u okviru okruženja koje djeluje, može u praksi odgovoriti na sva pitanja, koja se postavljaju. U metodološkom pogledu potrebno je najprije postaviti polaznu hipotezu, koja predstavlja projektirano stanje nakon izvjesnog vremena, koje se želi dostići, zatim, polazeći od tog stanja u nazad, prema sadašnjici, potrebno je definirati vrijeme u kojem se poduzimaju odgovarajući zahvati, definirati same zahvate i utvrditi posljedice pojedinih zahvata koje, pak moraju biti u praksi i potvrđene. Uzimajući PIK “BELJE” za model, na kojem se stvara metodologija isoftwareza optimalizaciju poljoprivredno-industrijskih kombinata, ekipa Sveučilišta u Zagrebu i Osijeku, smatra da se u isto vrijeme mora raditi na sasvim konkretnim organizacionim poslovima u PIK “BELJE”, kao i na stvaranju metodologije, koja može biti primijenjena i u drugim sredinama.