УМОВИ ПЕРЕЗАРЯДУ КОНДЕНСАТОРІВ КОМУТУЮЧОЇ ЛАНКИ ТРИФАЗНОГО МОСТОВОГО КОМПЕНСАЦІЙНОГО ПЕРЕТВОРЮВАЧА - В.С. Бойко; О.В. Шкардун (Технічна електродинаміка, 2023)
Авторами розроблена схема трифазного мостового компенсаційного перетворювача, у якій роль комутатора виконує трифазна група повністю керованих приладів. Таке технічне рішення дозволяє  забезпечити керований перезаряд конденсаторів комутуючої ланки. Досліджено умови  формування комутуючої напруги, яка за формою і величиною здатна забезпечити компенсаційний режим роботи силових електричних вентилів, тобто їх роботу з випереджаючим кутом регулювання. При цьому повністю керовані прилади комутуючої ланки мають одинарну частоту керування і працюють протягом третини періоду. Доведено, що трифазний мостовий перетворювач здатний працювати у компенсаційному режимі, якщо для перезаряду конденсаторної батареї група повністю керованих приладів комутуючої ланки регулюється у межах роботи силового електричного вентиля своєї чи наступної фази. Порівняння характеристик комутуючої напруги при різних режимах її формування здійснено методом гармонічного аналізу. Бібл. 8, рис. 5, табл. 2.