PRAVNA PRIRODA NAKNADE ŠTETE USLED NEDOZVOLJENOG OTKAZA UGOVORA O RADU – ODNOS KOMPENZACIONE I RESTITUCIONE NAKNADE ŠTETE - Jovana Misailović (Eudaimonia, 2021)
Zakonom o izmenama i dopunama zakona o radu, koji je usvojen 2014. godine, regulisana je naknada štete kao posledica nedozvoljenog otkaza ugovora o radu, čime je nastavljen proces harmonizacije našeg prava sa međunarodnim radnim pravom. Članom 191 Zakona o radu predviđena je ne samo naknada štete kao posledica u situaciji kada reintegracija zaposlenog nije moguća, već i u slučaju kada zaposleni uopšte ne zahteva povratak na rad. Predmet rada je odnos dve naknade štete koje se mogu potraživati u slučaju nedozvoljenog otkaza ugovora o radu, uz kritički osvrt na nova zakonska rešenja, a sve to prikazom argumenata koji idu u prilog mogućnosti njihovog opravdanog kumuliranja, a potom i argumenata koji to opovrgavaju.