اثربخشی یادگیری داده-محور بر توسعه مهارت‌های نگارشی فراگیران زبان انگلیسی مهارت‌های سطح خرد در نگارش - مهرداد سپهری (پژوهش‌های زبان‌شناختی در زبان‌های خارجی, 2024)
هدف کلی این مطالعه بررسی تأثیر یادگیری داده-محور (DDL) بر رشد مهارت‌های نوشتاری فرا‌گیران زبان انگلیسی است. «مهارت‌های نوشتاری» در مطالعه حاضر به جنبه‌های شکلی یا ساختاری زبان، روشی که عناصر زبانی، واژه‌ها، عبارات، بندها و جملات واحدهای بزرگ‌تری از زبان را برای انتقال ایده‌ها و مفاهیم تشکیل می‌دهند، محدود می‌شود. هدف عینی‌تر پژوهش حاضر، مقایسه اثر بخشی یادگیری به روش DDLو روش تدریس متعارف ضمن بررسی معیارهای دانش اظهاری فراگیران از مطالب تدریس‌شده و نمرات تحلیلی نوشته‌های آنها بود. برای جمع‌آوری داده‌های مورد نیاز از طرح تحقیقی گروه کنترل پیش‌آزمون پس‌آزمون استفاده شد. دو گروه از دانشجویان  که در درس «پاراگراف‌نویسی» شرکت می‌کردند، از لحاظ مهارت‌های نوشتاری در سطح خرد، مقایسه شدند. گروه کنترل با روش مرسوم استفاده از کتاب درسی، توضیحات معلم و تمرینات کلاس درس، آموزش دیدند. گروه آزمایش علاوه‌بر استفاده از کتب درسی، دروس تهیه‌شده براساس خطوط واژه‌نما را نیز دریافت کردند. تجزیه‌وتحلیل‌های آماری نشان داد که بین دو گروه، از نظر دانش اظهاری تفاوت معناداری وجود دارد. این نتیجه را شاید بتوان بیانگر برتری دروس مبتنی‌بر DDL نسبت به کتابهای درسی متداول از نظر توسعه مهارت‌های نوشتاری زبان‌آموزان (دانش اظهاری) تعبیر کرد. نتایج مربوط به نمرات تحلیلی نشان داد که بین دو گروه از نظر «محتوا»، «واژگان» و «سازمان‌دهی» تفاوت آماری معناداری وجود ندارد. بااین‌حال، گروه DDL دانش بیشتری در «کاربرد زبانی» نشان داد که همین امر بیانگر مزیت بیشتر درس‌های مبتنی‌بر  DDLدر یادگیری و به‌کارگیری الگوهای دستور‌ زبان است. دستاوردهای عملی این تحقیق در سه حوزه مجزا اما مرتبط استفاده از پیکره‌های زبانی در آموزش زبان، استفاده از خطوط واژه‌نما در آموزش زبان و تهیه مطالب درسی مبتنی‌بر DDL در کلاس‌های زبان ارائه شده‌اند. به تهیه‌کنندگان کتب درسی همچنین توصیه شده است بخش‌های خاصی از فعالیت‌های کلاس را به مواد مبتنی‌بر DDL اختصاص دهند.