Mantar zehirlenmesinde akut karaciğer yetmezliğinin yordayıcısı olarak nötrofil-lenfosit oranının rolü - Bengü Gülhan AYDIN; Gamze KÜÇÜKOSMAN; Özcan PİŞKİN; Dilek OKYAY; Bilgehan AÇIKGÖZ; Hilal AYOĞLU (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç: Çalışmamızda mantar zehirlenmeleri sonucunda karaciğer yetmezliği veya transplantasyon ihtiyacını önceden tahmin edilmesinde nötrofil/lenfosit oranı (NLO) ve demografik özelliklerin birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Hastalar cinsiyet, yaş, hastaneye başvuru ayı, acil servise başvuru semptomları, vital bulgular, laboratuvar değerleri, ilk semptomlarına göre zehirlenme ciddiyet skoru (ZCS), şikayetlerinin başlama zamanı açısından değerlendirildi. Hastalar karaciğer fonksiyon testlerinin bozulup bozulmamasına göre iki gruba ayrıldı.  ZCS’ye göre ve akut karaciğer yetmezliğinin olup olmamasına göre NLO değerlendirildi.Bulgular: Yaşları 16-85 arasında olmak üzere 84 hasta çalışmaya dahil edildi.  NLO karaciğer fonksiyon testleri bozulmuş hastalarda (10.82±8.7), karaciğer fonksiyon testleri normal olanlara (5.66±4.71) göre istatistiksel olarak anlamlıydı. NLO’nun akut karaciğer yetmezliği gelişen hastalarda (17.77±9.44) şifa ile taburcu edilen hastalara göre (5.72±4.64) anlamlı derecede yüksek olduğu gözlendi. Cut-off değerinin 9.65 olduğu görüldü.Sonuç: Mantar zehirlenmeleri sonucunda gelişebilecek karaciğer yetmezliği veya transplantasyon ihtiyacını erken tahmin edilmesinde NLO’nun  faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.