سنجش عوامل موثر بر تمایز دانشگاه های برتر ایران و جهان در نظام رتبه بندی لیدن با استفاده از تحلیل تشخیصی - علیرضا پویا; منیره احمدی منش (سیاست علم و فناوری, 2016)
سنجش و مقایسه کمّی و کیفی انتشارات علمی دانشگاهها از شیوههای بسیار مفید ارزیابی نسبی تولیدات علمی بر مبنای امکانات و فرصتهای موجود است. در نظامهای رتبهبندی مختلف، ارزیابی تولیدات علمی بر مبنای شاخصهای مختلفی صورت میگیرد که آگاهی از این شاخصها و بررسی نقاط قوت و ضعف دانشگاهها با توجه به این شاخصها، جهتدهنده بسیار خوبی برای رسیدن به جایگاهی برتر و بهتر است. در این تحقیق سعی شده با استفاده از روشهای تحلیل واریانس چندمتغیره، وجود یا عدم وجود تفاوت جایگاه دانشگاههای ایران با دانشگاههای برتر جهان در نظام رتبهبندی لیدن بررسی و عوامل مؤثر بر دلایل این تفاوت‌ها به کمک تحلیل تشخیصی مشخص گردد. برای تحقق این امر، دانشگاههای موجود در رتبهبندی پایگاه Web of Science که در  سالهای 2013-2010 دارای تولید علمی بودند مورد بررسی قرار گرفته‌اند. به این صورت که 13 دانشگاه ایرانی موجود در نظام رتبهبندی لیدن به عنوان گروه یک، 25 دانشگاه هم‌رتبه با دانشگاههای ایران در این نظام به عنوان گروه دو و 25 دانشگاه برتر این نظام هم در گروه سه قرار گرفتند. با توجه به نتایج بدست‌آمده هر یک از شاخصهای تعداد مقالات، تعداد کل استنادات، تعداد کل استنادات بر اساس رشته و سال، تعداد استناد 1%، سهم انتشارات مشترک داخلی، سهم انتشارات مشترک فاصله طولانی، میانگین استنادات بر اساس رشته و سال باعث شده است دانشگاههای برتر ایران در جایگاهی پائینتر از دانشگاههای برتر جهان قرار گیرند. همچنین ترکیب عواملی همچون تعداد و سهم انتشارات مشترک بینالمللی، تعداد انتشارات مشترک فاصله کوتاه، تعداد انتشارات مشترک فاصله طولانی، سهم استناد 1%، سهم انتشارات مشترک بینالمللی، سهم انتشارات مشترک صنعت، سهم انتشارات مشترک فاصله کوتاه، سهم انتشارات مشترک فاصله طولانی باعث ایجاد تمایز بین این دو گروه از دانشگاهها شده است.