Hemşirelik öğrencilerinin ahlaki duyarlılıklarının profesyonellik tutum düzeylerine etkisi - Zehra GÖÇMEN BAYKARA; Ceyda Su GÜNDÜZ; Gülcan EYÜBOĞLU (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç: Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin ahlaki duyarlılıklarının profesyonellik tutum düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Araştırma, Ankara’da bir üniversitesinin hemşirelik bölümünde öğrenim gören öğrencilerle tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören ve araştırmaya katılmaya gönüllü olarak kabul eden 528 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verileri; Tanıtıcı Özellikler Formu, Öğrenci Hemşirelere Yönelik Profesyonellik Tutum Ölçeği ve Ahlaki Duyarlılık Anketi kullanılarak toplanmıştır.Bulgular: Öğrencilerin Profesyonellik Tutum Ölçeği puan ortalaması 3.98±.54 (1-5) ve Ahlaki Duyarlılık Anketi puan ortalaması 2.76±.71’dir (1-5). Kadın öğrenciler ile hemşireliği kendi isteğiyle ve ilk sıralarda seçen öğrencilerin profesyonellik tutumları ve ahlaki duyarlılıkları daha yüksek bulunmuştur. Sınıf düzeyi arttıkça öğrencilerin profesyonellik tutumunun artmasına rağmen ahlaki duyarlılıklarının azaldığı saptanmıştır. Öğrencilerin ahlaki duyarlılık ölçeğinin; özerklik, yarar sağlama ve bütüncül yaklaşım alt boyutlarındaki puanlarının yükselmesi ile profesyonellik tutumlarının arttığı belirlenmiştir.