Rečenice s iznimnim padežnim označivanjem i rečenice s implicitnom kontrolom subjekta u hrvatskom jeziku - Matija Zorić (Rasprave Instituta za Hrvatski Jezik i Jezikoslovlje, 2019)
U filološkoj analizi latinskog i grčkog jezika konstrukcije tzv. akuzativa s infinitivom (ACI – lat. accusativus cum infinitivo) i nominativa s infinitivom (NCI – lat. nominativus cum infinitivo) zauzimaju jasno mjesto i obilno su prisutne u korpusima rimske i starogrčke književnosti. Spomenute konstrukcije pojavljuju se i u drugim jezicima, npr. njemačkom i engleskom. Hrvatske (i crkvenoslavenske) konstrukcije ACI i DCI (prema lat. dativus cum infinitivo – dativ s infinitivom) spominju se u radovima Mihaljevića (Mihaljević 2011) i Belaja (Belaj 2015). U ovom se radu istražuju ovjereni tipovi konstrukcija ECM (prema engl. exceptional case marking – iznimno padežno označivanje) i njihova formalna struktura u suvremenom hrvatskom jeziku te prisutnost konstrukcija ECM primarno u tekstovima Hrvatske jezične riznice, tipovi glagola uz koje se u hrvatskom jeziku pojavljuju konstrukcije ACI, NCI i DCI te se uspoređuju razredi glagola uz koje se pojavljuju konstrukcije ACI i NCI u latinskom i hrvatskom jeziku.