ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER YOLUYLA ÜLKE ALGISI VE İMAJI OLUŞTURMAK: ALMANYA’DA TÜRKİYE ALGISI VE İMAJI ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA (2010-2013) - Ata Özdemirci; Hatice Burcu Önder (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, 2018)
Yüzyıllar boyu süren savaşlar, siyasi ve ekonomik güç arayışları, salgınlar, göçler, sınır değişiklikleri, teknik gelişmeler gibi sebeplerle, ülkeler birbiriyle iletişim kurmuştur. Bu iletişim, politik, ekonomik güç çekişmeleri gibi nedenlerle gerçekleştiği gibi, kimi zaman da komşuluk ilişkilerinden, ticari ilişkilerden, sosyal, kültürel alış verişlerden kaynaklanmıştır. Bugün ülkeler birbirlerinin sınırları içindeolup biten gelişmelerle, ticari, sosyal, kültürel alışverişlerle ilgilenmek durumundadırlar. Bir ülkenin uluslararası alanda iyi yer edinmesi, diğer ülkelerle iletişiminin iyi olması gerekmektedir. Markalaşmanın, algı ve imajın günümüz ruhuna hâkim olduğu gerçekliğinden yola çıkıldığında, ülkelerin uluslararası iletişim zemininde olumlu bir yer edinmeleri şarttır. Uluslararası alanda olumlu algı sağlamak, ülkeleri ticari, ekonomik, siyasi anlamda besleyecektir. Olumlu algı, ülkeye daha fazla yatırımın çekilmesini, ülke işbirliklerinin artmasını ve ülkeninçıkarlarını en üst seviyede gerçekleştirmesini sağlayacaktır.