Koncesije na pomorskom dobru - novine u hrvatskom zakonodavstvu - Dragan Bolanča (Zbornik Radova Pravnog Fakulteta u Splitu, 2009)
Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama Republike Hrvatske iz 2003. god. određuje da je pomorsko dobro opće dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, ima njezinu osobitu zaštitu, a upotrebljava se i koristi pod uvjetima i na način propisan zakonom. U ovom radu, autor opisuje sve vrste koncesija za gospodarsko korištenje i posebnu upotrebu (uključujući koncesije za lučke djelatnosti).