Klášter řádu Nejsvětější Trojice na vykupování otroků v Zašové - Samuel Španihel; Jan Matyáš; Jan Štětina; Kamila Valoušková; Zdeněk Havlíček; Lucie Langová; Ivana Novotná (Archaeologia Historica, 2019)
Trinitářský klášter v Zašové je jedním z mála klášterů tohoto řádu na území České republiky. Během své krátké existence (1725–1783) řádoví bratři nejenže působili jako obnovitelé katolické víry na převážně evangelickém severním Valašsku, ale přinesli i několik inovací zejména v zemědělství a důležitá byla také jejich aktivita při budování poutního významu obce. Od roku 2016 probíhají v klášteře rekonstrukční práce, během kterých byl vykonán stavebně-historický průzkum a archeologický výzkum rajského dvora. Získané poznatky jsou prezentovány v tomto příspěvku.