DİN EĞİTİMİNDE VERİMLİLİĞİ SAĞLAYAN ÖNEMLİ BİR ETKEN: DİN DİLİ - Salih Aybey (Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2018)
Genç bir bilim dalı olan din eğitiminin değişik yönleri ele alınırken üzerinde durulması gereken hususlardan biri de din eğitimi biliminin dili meselesidir. Çünkü bir bilim dalının dili, o bilim dalının araştırılmasında, toplum tarafından anlaşılmasında ve toplumda karşılığını bulmasında önemli bir unsurdur. Her şeyden önce bir bilim dalının dilinin anlaşılır olması gerekmektedir. Bütün bu hususlar din eğitimi bilimi için de geçerlidir. Din dili, din eğitiminin en önemli argümanlarından biridir. Dinin öğretilmesinde, aktarılmasında ve davranış haline getirilmesinde en fazla dil kullanılır. Kullanılan bu dilin, dinin özüne/hakikatine uygun bir şekilde oluşması ve ona uygun tarzda sunulması bir zorunluluktur. Özellikle, dilin ve terminolojinin anlaşılır olması konusuna din eğitimcileri dikkat etmelidirler. İşte bu çalışmada ailede başlayan, okulda şekillenen ve hayat boyu devam eden din eğitiminde önemli bir unsur olan “din dili”nin din eğitimindeki öneminden bahsederek, din eğitiminde nasıl bir din dili olmalıdır? Sorusuna örneklerle cevap aranmaya çalışılmıştır