Оздоровчо-рекреаційна роль футзалу в організації дозвіллєвої діяльності студентської молоді - Nazar Buhajchuk (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2022)
Актуальність. Використання футзалу в рекреаційно-оздоровчій діяльності студентів як сучасного й популярного виду ігрової активності сприяє оптимізації рухового режиму та впливає на відновлення після розумових навантажень, формування рухових умінь і навичок. Мета дослідження – визначити особливості навчання гри у футзал як оздоровчо-рекреаційного виду діяльності студентської молоді. Методи досліджень. Аналіз і синтез наукових літературних джерел, педагогічне спостереження, узагальнення експериментальних досліджень науковців та систематизація отриманих результатів дослідження. Результати дослідження. Особливості використання футзалу як засобу формування оздоровчо-рекреаційної активності досліджено на основі його впровадження в освітній процес та дозвілля сучасних студентів. Виокремлено обов’язкові структурні компоненти, які мають бути присутні під час вивчення футзалу. Теоретична частина має включати такі теми: «Футзал як сучасний вид рухової активності», «Історія розвитку футзалу в Україні та за її межами», «Теоретичні основи тренувального процесу», «Аналіз проблем розвитку футзалу», «Засоби, методи та принципи спортивної підготовки у футзалі», «Структура тренувального процесу у футзалі», «Організація заходів зі зміцнення здоров’я людини шляхом використання елементів футзалу» та ін. Визначено практичний аспект навчанню техніки й тактики гри у футзал. Виокремлено принципи використання футзалу як засобу формування рекреаційно-оздоровчої активності студентської молоді. Висновки. Футзал, з одного боку, сприяє розвитку самостійності, самоорганізації, ураховує інтереси студентів, з іншого – здійснює міжособистісну взаємодію, що сприяє формуванню соціальної активності та психологічної стійкості.