بومی‌سازی و روان‌سنجی نسخه‌ی فارسی پرسش‌نامه‌ی انگ اجتماعی مربوط به بحران کووید-19 - طیبه اکبری; مریم سادات شهشهانی; جهانگیر مقصودی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2023)
مقاله پژوهشیمقدمه: با ایجاد پاندمی کرونا ویروس، جامعه‌ی بشری بویژه پرستاران مراقبت‌کننده از بیماران کووید-19، علاوه بر عوارض جسمی این بیماری، با عوارض روانی گسترده‌ی آن نیز روبرو شده‌اند. یکی از پیامدهای روانی- اجتماعی ابتلا به بیماری‌های واگیردار، انگ اجتماعی یا استیگما (Stigma) است. با توجه به فقدان ابزار مناسب جهت بررسی انگ اجتماعی مربوط به بحران کووید-19، این مطالعه با هدف بومی‌سازی و روانسنجی نسخه‌ی فارسی پرسش‌نامه‌ی انگ اجتماعی مربوط به بحران کووید-19 انجام گردیده است.روش‌ها: این مطالعه‌ی مقطعی- تحلیلی در سال ۱۴00، به منظور بومی‌سازی و روانسجی پرسش‌نامه‌ی‌ انگ اجتماعی مختص به کووید-19 انجام شد. در این مطالعه پس از ترجمه‌ی رفت و برگشتی پرسش‌نامه‌ی موجود انگ اجتماعی در مطالعات در آغاز پاندمی کووید-19، روایی صوری و محتوایی توسط 12 نفر از اعضا پانل متخصصین رشته سنجیده شد. به منظور روایی سازه و پایایی، پرسش‌نامه به 242 پرستار شاغل در مراکز منتخب کووید-۱۹ به روش نمونه‌گیری تصادفی چند مرحله‌ای ارائه گردید. برای تعیین روایی محتوا و سازه‌ی پرسش‌نامه از تحلیل عاملی تأییدی و میانگین (Content validity ratio) CVR و به منظور بررسی همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.یافته‌ها: شاخص روایی محتوا (0/92) و مقدار (Content validity index) CVI نیز 0/98 محاسبه شد. بررسی روایی‌های صوری، محتوایی و سازه منتج به ارائه‌ی نسخه‌ی فارسی پرسش‌نامه‌ی انگ اجتماعی با 12 سؤال و 3 خرده مقیاس با واریانس 72/86 تعیین شد.نتیجه‌گیری: یافته‌های این مطالعه نشان داد که نسخه‌ی فارسی و بومی‌سازی شده‌ی پرسش‌نامه‌ی انگ اجتماعی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و به عنوان ابزاری معتبر و پایا می‌تواند برای سنجش انگ اجتماعی در بین پرستاران مورد استفاده قرار گیرد.