Türkiye’nin Dış Politikası Yeni Eğilimleri, Yeni Yönelimleri, Yeni Yaklaşımlar - Mustafa ÖZTOP (Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi, 2018)
Türk dış politikası Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren bazı temel ilkeler çerçevesinde şekillenmiştir. Batıcılık ve statükoculuk olarak en başta gelen bu temel ilkeler zaman zaman değişiklik gösterme eğilimine girse de genel olarak Türk dış politikasında önemlerini korumuşlardır. Son yılların özellikle de Ak Parti döneminin dış politikasını konu edinen kitap, Türk dış politikasında yaşanan değişimi dış politikaya etki eden birçok unsur üzerinden ele almıştır. Bu unsurları ana hatlarıyla kültürel diplomasi, normlar, insan hakları, paradigmalar, enerji, basın, NATO, Avrupa, Afrika ve İran ile ilişkiler şeklinde sıralayabiliriz. Tüm bunlarla Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri döneminde Türkiye’nin dış politikasında görülen yeni eğilimler, yeni yönelimler ve yeni yaklaşımlar ile dış politikadaki seyir ve değişim açıklanmaya çalışılmıştır.