Метод оцінки складних форм для аналізу об’єктів у системах відеоспостереження - Oksana S. Shkurat; Yevgeniya S. Sulema; Ivan A. Dychka (Наукові вісті Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут", 2018)
Проблематика. Оцінка форми об’єктів відеозображень є відносно складною задачею. При розв’язанні задачі геометричного подання об’єкта спостереження необхідно враховувати низку додаткових факторів: можливість накладання елементів зображення, однорідність складних елементів, однорідність елементів тла та об’єкта тощо. Мета дослідження. Розроблення методу оцінки форми складних об’єктів для використання у системах відеоспостереження для визначення динаміки переміщення об’єкта спостереження, швидкості та характеру його руху, оцінки ймовірності виконання об’єктом несанкціонованих дій та для інших подібних задач. Методика реалізації. Для виділення растрової форми об’єкта спостереження застосовується процедура “віднімання фону”. Для визначення контурів об’єкта векторної форми застосовується метод DEI. Для визначення опорних контурних точок і формування гладких кривих застосовуються процедури сортування. Результати дослідження. Запропонований метод складається з таких етапів: перетворення колірного простору та нормування, визначення форми об’єкта, визначення й аналіз контурів, сортування векторних даних, формування гладких контурних кривих, визначення площі об’єкта. Середня похибка запропонованого методу при скороченні кількості точок у 1,5 разу порівняно з підходом DEI за точністю становить 0,75 %, за швидкодією – 8,43 %, за ресурсомісткістю – 3,09 %. Висновки. Використання запропонованого методу дасть змогу визначати масив векторних контурних точок, що відображають “апроксимований” об’єкт спостереження складної форми, і, відповідно, зменшувати обсяг даних для подальшого аналізу траєкторії руху та інших подібних задач без втрати точності. Також цей метод дає можливість описувати об’єкти спостереження однаковою кількістю контурних точок, що своєю чергою може спростити задачу класифікації об’єктів спостереження.