ВИКОРИСТАННЯ ІНСТРУМЕНТІВ БІЗНЕС АНАЛІТИКИ ДЛЯ ОЦІНКИ ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ В УКРАЇНІ - Ольга Камбур; Катерина Тюлькіна; Тетяна Панова (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена питанням розвитку ринку електроенергії з відновлюваних джерел в України. Обґрунтовано необхідність розвитку сучасної інформаційної системи, яка забезпечить підтримку прийняття управлінських рішень на основі наявних даних та інструментів бізнес аналітики. Побудовано візуальну аналітичну модель на основі статистичної інформації про вироблення електроенергії з відновлюваних джерел в програмному комплексі Tableau. Проаналізовано сучасний стан, тенденції та перспективи декарбонізації енергетики. Встановлено регіональні особливості поширення «зеленого» тарифу та здійснено кластерній аналіз регіонів за ознаками кількості та потужністю електростанцій, що використовують відновлювані джерела енергії. Досліджено сезонні коливання виробництва електроенергії з альтернативних джерел та обґрунтовано необхідність комплексного розвитку різних типів електростанцій.