Påvirker egenandeler ungdoms legebesøk? - Camilla Beck Olsen; Hans Olav Melberg (Tidsskrift for velferdsforskning, 2016)
For å gjøre en fornuftig avveining om fordeler og ulemper med egenandeler ved legebesøk, er det viktig med kunnskap om i hvor stor grad egenandelen påvirker antall konsultasjoner. Denne artikkelen analyserer endringene i antall legebesøk for unge mellom 12 og 15 år etter 1. januar 2010 da man fjernet egenandelen for denne gruppen. En sammenligning med nærliggende aldersgrupper som ikke opplevet endringer i prisene, tyder på at fjerningen av egenandelen økte antall registrerte legebesøk med rundt 13 % for gutter og 18 % for jenter. Vi diskuterer så mulige problemer med metoden og tallgrunnlaget, men ingen av disse synes å være så store at de vil endre hovedkonklusjonen om at egenandeler påvirker antall legekonsultasjoner blant ungdom. egenandel, difference-in-difference, legebesøk, ungdom, helsetjenester