Hisse senedi endeksi ile tüketici güven endeksi arasındaki ilişkinin Granger nedensellik testi ile incelenmesi - Cansu Çilingir (Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi, 2021)
Güven endeksleri, hane halkının mevcut ve gelecekteki davranışlarına yönelik tutumlarını incelediğinden, ekonomiye yönelik genel bir kanı oluşturmaktadır. Bu kararların hisse senedi endeksleri ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu amaçla, çalışmada Ocak 2011- Aralık 2019 dönemine ait ay sonu hisse senedi endeksi fiyat verileri ile aynı döneme ait aylık perakende, inşaat ve hizmet sektörü güven endeksi verileri arasındaki sebep-sonuç ilişkisi araştırılmıştır. Sebep-sonuç ilişkisinin belirlenmesinde, Granger nedensellik testi kullanılmıştır. Çalışmada, hisse senedi endeksi olarak BİST 100 endeksi baz alınmıştır. İşlem hacmi ve piyasa bakımından en yüksek 100 hisseyi içermesi nedeniyle bu endeks seçilmiştir. Veriler, E-views 9 paket programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda BİST 100 endeksinden, perakende, inşaat ve hizmet sektörü güven endeksine doğru tek yönlü anlamlı ilişki olduğu görülmüştür.