Контраст-индуцирана енцефалопатия – рядко усложнение на коронарната ангиография: клиничен случай - Miroslava Hristova; K. Chompalov; I. Popov; P. Atanassova (Българска неврология, 2023)
Контраст-индуцираната енцефалопатия (КИЕ) е рядко наблюдавано усложнение на контраст-медиираните ендоваскуларни терапевтични и диагностични процедури, протичащо с възвратими, разнородни и неспецифични неврологични симптоми. По литературни данни честотата на КИЕ варира между 0,3% и 2%, а рискът за възникване зависи от типа на процедурата, придружаващите заболявания на пациента и вида на използваната контрастна материя. Към момента не е дефинирана точната доза на контраста, която закономерно да води до неврологичните усложнения, но повечето проучвания приемат 200 мл. като максимално безопасна доза за избягване на невротоксичност. Клинично КИЕ се представя с хетерогенни неврологични симп томи, остро началото обикновено и пълно възстановяване до 72 ч. след началото на симптомите. Диагнозата на КИЕ обаче често е предизвикателство, а провеждането на компютърна томография на главен мозък (КТ на ГМ) не винаги е достатъчно информативно, тъй като при част от пациентите не се откриват абнормности при компютър-томографско изследване. Представяме клиничен случай на 81-годишна полиморбидна пациентка с придружаваща дългогодишна артериална хипертония и бъбречно увреждане, при която 12 часа след проведена коро нарография, клинично се наблюдава пароксизмално състояние, а проведеният КТ е с данни за екстравазация на контрастна материя.