1988–1998 YILLARI ARASINDA KNİDOS’TA BULUNAN BİR GRUP KANDİL / A GROUP OF CANDLES FOUND IN KNIDOS BETWEEN THE YEARS 1988–1998 - Deniz PASTUTMAZ (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 2010)
Ch. Thomas Newton’un 19.yy. ortalarında başladığı Knidos araştırmalarından bu yana iyi tanınan Knidos kandillerinin Hellenistik ve Roma Devri seramiği içinde ayrı bir yeri ve önemi vardır.  Hellenistik dönemde Knidos’tan ihraç edilen ve literatüre “Knidos Tipi Kandil” olarak geçen gri renkte hamurdan üretilen kandiller, Roma döneminde büyük bir ihracat kapasitesine sahip olan Knidoslu Roma Dönemi kandil atölyelerinin ön habercisi olmuşlardır.     Omuzlarında “Knidos Yaprağı” ve kulpunda “Knidos Düğümü” adı verilen bezemeleri bulunan örnekler, literatürde “Knidos Tipi” olarak tanınmaktadır. Ancak bu tip kandilin yapımı, Knidos’ta bugüne kadar sanıldığı gibi M.Ö. 1. yy.’ın 2. yarısında kesilmemiş, tersine M.Ö. 1. yy. boyunca da üretimlerine devam edilmiştir. Knidos’ta kandil üretimi Roma Döneminde parlamıştır. Özellikle “Romanesis” adlı üreticinin ve atölyesinin ürünlerine pek çok merkezde rastlanmıştır.    M.S. 2.yy.’da Knidos atölyelerinin bu potansiyeli devam etmiş gibi görünmektedir. Yapılan kazıların sonuçlarına göre, M.S. 3. yy. başlarına kadar üretimin devam ettiği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte yerel ihtiyaca yönelik üretim devam etmiş olmalıdır. Bulduğumuz örnekler arasında M.S. 3-4. yy.’lar arasına tarihlediğimiz örnekler bu gruptandır.