УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТУРИСТИЧНИХ ТА РЕСТОРАННИХ ПОСЛУГ В СФЕРІ МІЖНАРОДНОГО ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ - Inna Chuieva; Anna Sydoruk; Dariya Kravchenko (Економіка та суспільство, 2021)
У статті розглядаються особливості категоріального апарату туристичних та ресторанних послуг. Проаналізовані основні поняття, на яких базується система управління якістю в туризмі та ресторанному бізнесі. На сьогоднішній день структура гостинності склалася таким чином, що не повністю відповідає потребам економіки, з перевагою в бік позакатегорійних і високо розрядних туристичних та ресторанних підприємств, тоді як найбільш затребуваними є середнього рівня. Наразі не тільки окремі організації, а й більшість територіальних туристично-рекреаційних комплексів не мають чіткого позиціонування на ринку, існує розрив між рівнем якості та іншими споживчими характеристиками пропонованими споживачам туристичними та ресторанними послугами. Процеси, що відбуваються в туристичній сфері, обумовлюють необхідність пошуку і впровадження нових підходів, форм і методів ефективного управління складовими споживчої привабливості туристичних та ресторанних послуг в умовах обмежених ресурсів, формування систем управління факторами  домінантами, серед яких найбільш вагоме значення при виборі того чи іншого виробництва має саме якість послуг, що надаються. Необхідно використовувати позитивний міжнародний досвід застосування стандартів якості серії ISO 9000, реалізації концепції загального управління якістю.