Ochrona podróżnego na tle ustawy o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych oraz ustawy o usługach turystycznych – analiza porównawcza - Kamila Maciąg (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2018)
W niniejszym artykule zaprezentowano analizę oraz regulacje prawne dotyczące ochrony konsumenta korzystającego z usług podmiotów turystycznych na tle przepisów dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2015/2302/UE z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie imprez turystycznych i powiązanych usług turystycznych, zmieniająca rozporządzenie (WE) nr 2006/2004 i dyrektywę̨ Parlamentu Europejskiego i Rady 2011/83/UE oraz uchylająca dyrektywę̨ Rady 90/314/EWG, która z dniem 1 lipca 2018 r. jest implementowana do polskiego porządku prawnego. Przedstawione zagadnienia będą dotyczyły również odpowiedzialności kontraktowej podmiotu turystycznego w zakresie niewykonania lub nienależytego wykonania umowy przez organizatora turystyki.