РОЛЬ ПРОГАЛИН У ВІДНОВЛЕННІ КОРІННИХ ДЕРЕВОСТАНІВ В УМОВАХ ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА "РОЗТОЧЧЯ" - O.B. Myhailiv; I.S. Chuchmar (Науковий вісник НЛТУ України, 2015)
Досліджено роль прогалин у процесах природного поновлення в деревостанах природного заповідника "Розточчя". Проаналізовано кількість, а також вікову та висотну структуру підросту в місцях зосередження прогалин. Для порівняння, досліджено природне поновлення і на облікових площадках під наметом крон, що межують з прогалинами. З'ясовано, що в прогалинах зосереджується значно більше підросту, ніж на облікових площадках під зімкнутим наметом деревостану. Поряд з тим, під наметом, в основному, переважає підріст віком 2-3 роки висотою до 25 см, а в прогалинах нагромаджується більший підріст висотою 25-50 см, що сформований з головних лісотвірних порід. На прогалинах спостережено інтенсивне розростання живого надґрунтового покриву, видовий склад та рясність якого детермінує із розмірами та віком прогалин. Постійним видом на прогалинах є Rubus fructicosus.