АВТОМАТИЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ОСНОВА ГНУЧКОСТІ ЙОГО ДІЯЛЬНОСТІ: ХАРАКТЕРИСТИКА СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ - Оксана Лошенюк (Економіка та суспільство, 2022)
У статті розглянуто актуальні питання щодо автоматизації управління бізнес процесами підприємства крізь призму аналізу наявних систем управління. Визначено передумови для активного поширення автоматизації бізнес-процесів у практиці ведення бізнесу. Встановлено мотиви, якими керуються підприємства під час прийняття рішення про автоматизацію. Систематизовано переваги від автоматизації бізнес-процесів за допомогою графічного їх відображення. Визначено напрямки діяльності підприємства, яка є найбільш популярними під час прийняття рішення про автоматизацію, а саме: закупівлі, фінанси, управління людськими ресурсами, продажі та маркетинг. Проаналізовано етапи проведення автоматизації бізнес-процесу на підприємстві із деталізованим описом кожного із них. Проведено градацію бізнес-процесів по критерію важливості їх автоматизації для підприємства. Деталізовано системи управління бізнес процесами у розрізі наступних напрямків: системи управління проєктами та завданнями, бухгалтерським обліком, клієнтами, сервіси для управління робочим часом та персоналом, ESP-системи, CMS-системи, системи для розбудови організаційної структури. Досліджено тенденції у сфері автоматизації бізнес процесів. Визначено перелік програм, на які найчастіше падає вибір під час автоматизації з розподілом по групах: автоматизація фінансового менеджменту та звітності, управління персоналом, маркетингом, продажами, робочими процесами, даними та комплексні рішення. Проаналізовано вартість на програми для автоматизації HubSpot, ActiveCampaign та Expensify із описом функцій, які вони забезпечують в межах різних тарифів.