Ментальний образ міста у світогляді активістів єврейських програм Дніпра - Mykola Yuriyovich Bulanyi (Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Історія, 2020)
У статті аналізується ментальний образ міста крізь призму ставлення до нього окремої етнічної групи, що своєю чергою дозволило визначити основні риси формування суспільної пам’яті про місто в цілому. Дослідження відбувалося в межах наукового проєкту «CityFace: Практики саморепрезентації багатонаціональних міст в індустріальну і постіндустріальну добу», в якому взяли участь 5 міст України. В ході дослідження були використані методи компаративного та герменевтичного аналізу, методи кліометрики, соціальної психології, прагматичної та когнітивної соціології. Окрім того, задля створення цілісного образу міста Дніпра були залучені концепції символічної антропології Ж. Відаля, ментального образу міст К. Лінча, місць пам’яті П. Нора та ін. При цьому увага була зосереджена на змісті текстів анкетних даних та усних співбесід із респондентами. У ході співбесід були залучені методи ментальних карт та соціального картографування, що дозволило більш наочно інтерпретувати геокультурний простір міста в уявленні респондентів завдяки малюнкам та нанесенням об’єктів на мапи. Саме таке поєднання методів дозволило під час збирання інформації вибудувати певну ієрархію основних рис міста. Дослідження велося в кілька етапів з червня по серпень 2019 року. На етапах анкетування та співбесід взяли участь 32 респонденти віком від 20 до 60 років, які виконували різні форми завдань. Аналіз виявлених результатів на завершальному етапі дослідження дозволив переглянути уявлення про Дніпро, яке існує в сучасній літературі, а також встановити особливості зміни пріоритетів у визначенні найбільш важливих місць Дніпра при зміні поколінь, що проживають у місті. Долучення в ролі респондентів активістів єврейських програм дозволило вибудувати уявлення про ставлення до міста представників однієї з його громад, визначити особливі та загальні риси їх сприйняття міста. Подібне дослідження дозволило на прикладі Дніпра простежити певні тенденції щодо зміни сприйняття міста та міського простору, а також виявити певні перспективи подальшого розвитку сучасного українського міста-мегаполіса.