Białoruska twórczość ludowa o tematyce protestacyjnej 2020-2021 jako obiekt zainteresowania muzeów - Tatsiana Marmysh (Zbiór Wiadomości do Antropologii Muzealnej, 2023)
Artykuł poświęcony jest problemowi twórczości ludowej o tematyce protestacyjnej w Białorusi, która pojawiła się jako reakcja społeczeństwa na wyniki wyborów prezydenckich z 9 sierpnia 2020 roku. Na twórczość tę składają się różne gatunki folkloru, a także praktyki performatywno-karnawałowe. W drugiej części artykułu przedstawione są dwie kolekcje muzealne: Muzeum Flag i Muzeum Wolnej Białorusi. Pierwsza z nich stanowi wirtualne muzeum, którego celem jest gromadzenie i eksponowanie flag protestacyjnych powstałych w wyniku ruchu społecznego ulic, dzielnic, miast, regionów, diaspory. Druga z nich, powstająca poza granicami Białorusi, jest w trakcie organizacji i gromadzi artefakty oraz dokumenty związane z protestami. Obie inicjatywy łączy przekonanie o wadze tego typu działań dla przyszłych pokoleń Białorusinów.