СЕЗОННА ДИНАМІКА СМОЛОПРОДУКТИВНОСТІ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ (PINUS SYLVESTRIS L.) - L.S. Osadchuk (Науковий вісник НЛТУ України, 2015)
Досліджено сезонну динаміку виходу живиці методом мікропоранень у дерев різної категорії смолопродуктивності залежно від метеорологічних умов мікродовкілля. Встановлено, що характер виділення живиці значною мірою залежить від мінливості погодних умов, особливо від температурного режиму. Таку тенденцію спостережено в дерев у всіх категорій смолопродуктивності. Проте дерева високої смолопродуктивності активніше реагують на зміну температури та інші чинники мікрокліматичних умов. Знання сезонного циклу смоловиділення має і практичне значення для планування підсочного виробництва та оптимізації технологічних режимів підсочки.