FACTORII DE RISC, EVOLUȚIA CLINICĂ ȘI PRONOSTICUL PACIENȚILOR CU HEMORAGIE SUBARAHNOIDIANĂ NONANEVRISMALĂ ȘI NON-TRAUMATICĂ - Maria DUMANSCAIA; Natalia TÎBÎRNĂ; Alexandru DOROBEȚ; Elena MANOLE; Olesea ODAINIC (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2021)
Hemoragia subarahnoidiană (HSA) reprezintă de la 2% până la 7% din accidentele vasculare cerebrale. În 85% HSAeste cauzată de o ruptură anevr ismală, 10% dintre HSA sunt non-anevrismale, non-traumatice, iar 5% se datorează altorcauze vasculare. Factorii de risc cu o rezonanță majoră sunt hipertensiunea arterială și fumatul. Scopul studiului a fost în a determina factorii de risc, evoluția clinică și pronosticul pacienților cu HSA non-anevrismală, non-traumatică. Metode: În perioada decembrie 2019 - martie 2021 au fost selectați 23 pacienți, spitalizați în Institutul de Neurologieși Neurochirugie “Diomid Gherman”. Diagnosticul a fost confirmat prin CT cerebral, Angio-CT și IRM cerebral, iar pentru evaluarea clinică și a pronosticului au fost utilizate scalele Hunt-Hess, WFNS, mFisher, mRankin. Rezultate: Vârsta medie a pacienților incluși în cercetare este de 59,85 ani. Factorii de risc identificați au fost:HTA–20, fumatul–3, DZ–2, obezitatea–3, dislipidemia-2, COVID-19–2, boli autoimune–2. Pronosticul relevat conformscalelor (scorul mediu) a fost: Hunt-Hess grad 2 (2,39), WFNS grad 1-2 (1,78), mFisher grad 1-2 (1,82), mRankin scor1-2 (1,73), 5 pacienți – au dezvoltat vasospasm, 2 pacienți – au decedat. Concluzii: HSA non-anevrismală și non-traumatică, a avut o distribuție egală pe sexe, s-a dezvoltat la adultul de vârstă medie, cel mai frecvent factor de risc fiind hipertensiunea arterială. Comparativ cu femeile, barbații cu HSA spontanăau prezentat o asociere din mai multi factori de risc, rate mai mici de complicații și prognostic mai favorabil.